تسمه نقاله چیست + کاربرد‌های تسمه نقاله

تسمه نقاله چیست + کاربرد‌های تسمه نقاله

در شرایطی که با تعداد و یا حجم بالا روبرو هستیم، برای جابه‌جایی‌ها از تسمه نقاله یا تسمه نوار نقاله استفاده می‌کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی تخصصی ساختار، عملکرد و ویژگی‌های تسمه نوار نقاله بپردازیم.

همه ما با جابه‌جا کردن وسایل سروکار داشته‌ایم. جابه‌جایی‌هایی از قبیل اسباب‌کشی‌ها، تحویل یک‌ بار، انتقال اسباب منزل خریداری شده به خانه و دیگر موارد که احتمالاً همه ما دست‌کم یک‌بار آن‌ها را تجربه کرده‌ایم. به‌طورکلی این نوع جابه‌جایی‌ها نیازی به دستگاه خاصی ندارند و با وجود یک یا چند فرد قابل انجام هستند. اگر بخواهیم جابه‌جایی را در مقیاس بزرگ‌تری در نظر بگیریم، قطعاً فقط وجود افراد برای جابه‌جایی موارد مختلف کافی نیست. به‌عنوان مثال وقتی که کانتینر‌هایی با حجم بسیار بالا تحویل یک کارخانه داده می‌شوند، قطعاً نیروی انسانی از پس انجام جابه‌جایی‌ها بر نمی‌آید.

تسمه نقاله چیست

تسمه نقاله چیست؟

اگر بخواهیم تعریفی از تسمه نقاله conveyor belt داشته باشیم، باید بگویم که تسمه نوار نقاله یک وسیله مکانیکی برای انتقال نیرو بین محورها است. توسط تسمه‌های نقاله به‌راحتی می‌توانیم حجم بسیار بالایی از کالا‌ها یا وسایل مختلف را بدون صرف انرژی زیادی از نقطه‌ای به نقطه دیگر جابه‌جا کنیم. به‌طورکلی این وسیله به‌منظور انتقال وسایلی در تعداد یا حجم‌های بالا طراحی شده است.
در شرایطی که نیروی انسانی به‌تنهایی نمی‌تواند کالا‌ها یا وسایلی را جابه‌جا کند و یا برای جابه‌جایی به یک اهرم برای تسهیل جابه‌جایی نیاز دارد، از این وسیله استفاده می‌کنیم. در ادامه به بررسی ساختار و نحوه عملکرد این وسیله می‌پردازیم. در نتیجه اگر هنوز به طور کامل متوجه موارد استفاده و نحوه عمل کرده تسمه نوار نقاله نشده‌اید، در ادامه با ما همراه باشید.

اجزای تشکیل دهنده یک تسمه نقاله

قبل از اینکه با نحوه عملکرد تسمه نقاله آشنا شویم، بهتر است اجزای تشکیل‌دهنده آن را مورد بررسی قرار دهیم.

تسمه

تسمه اصلی‌ترین بخش این دستگاه می‌باشد که وسایل و کالا‌ها برای جابه‌جایی بر روی آن قرار می‌گیرند.

قاب

هار تسمه دارای یک پوشش مشخص می‌باشد. به این پوشش قاب یا فریم برای گفته می‌شود. قاب به‌منظور جلوگیری از آسیب بر روی آن قرار می‌گیرد و از تسمه محافظت می‌کند.

غلتک

هر تسمه نقاله از تعدادی غلتک تشکیل شده است. غلتک‌ها قطعاتی استوانه‌ای‌شکل هستند که تسمه‌ها به دور آن می‌چرخند. در این وسیله ، تعداد زیادی غلتک و تسمه وجود دارد که به‌صورت مکمل با یکدیگر در ارتباط هستند و از این طریق جابه‌جایی بخش به بخش انجام می‌شود.

موتور محرک

قطعاً یک وسیله مکانیکی برای انجام فعالیت‌های خود به انرژی نیاز دارد. موتور محرک در تسمه نقاله نقش تأمین‌کننده این انرژی را برعهده دارد. به‌طورکلی موتور محرک علاوه بر تأمین انرژی تسمه نوار نقاله، بر هدایت و نحوه عملکرد آن نیز تأثیرگذار است.

گیربکس

گیربکس وظیفه تنظیم سرعت موتور را دارد. از طریق آن می‌توانیم سرعت موتور محرک را به میزان مدنظر تنظیم کنیم. به هر میزان که شما سرعت را توسط گیربکس تنظیم کنید، موتور محرک نیز با همان سرعت غلتک‌ها را به حرکت در می‌آورد و عملیات جابه‌جایی انجام می‌شود.

اتصالات

به‌طورکلی اتصالات اجزایی هستند که دستورات موتور محرک را به غلتک‌ها و تسمه‌ها منتقل می‌کنند. از طریق این اتصالات، تنظیم سرعت و نحوه عملکرد تسمه نقاله انجام می‌شود.

سفت کن نوار

از طریق سفت کن می‌توانید میزان سفتی تسمه را تنظیم کنید. برای برخی جابه‌جایی‌ها نیاز است که تسمه سفت‌تر باشد و برای برخی جابه‌جایی‌ها به میزان سفتی کمتری نیاز داریم. در نتیجه این میزان سفتی توسط سفت کن تسمه تنظیم می‌شود.
حال که با اجزای تشکیل‌دهنده این ابزار کاربردی آشنا شدیم، می‌توانیم درک بهتری از مکانیزم و نحوه عملکرد آن داشته باشیم. در ادامه به بررسی مکانیسم عملکرد این وسیله می‌پردازیم.

 

مکانیزم عملکرد تسمه نقاله

به‌طورکلی تسمه نقاله دارای دو غلط اصلی در ابتدا و انتهای خود است که به آن‌ها غلتک محرک گفته می‌شود. ابتدا توسط گیربکس میزان سرعت موردنظر برای انتقال تنظیم می‌شود. سپس موتور محرک باتوجه‌به میزان سرعت مشخص شده، غلتک محرک ابتدایی را به حرکت در می‌آورد و اولین تسمه به دور غلتک می‌چرخد.پ، سپس به‌صورت دومینویی این چرخش به غلتک‌های بعدی انتقال داده می‌شود و هرکدام از تسمه‌ها به دور غلتک خود می‌چرخند.
در نتیجه با این روند، وسایل و کالا‌هایی که بر روی این ابزار قرار گرفتند با حرکت غلتک‌ها و تسمه‌ها به سمت جلو منتقل می‌شوند. همچنین در انتهای تسمه نوار نقاله نیز یک غلتک محرک دیگر وجود دارد که باتوجه‌به همان میزان سرعت، باعث چرخش معکوس غلتک‌های دیگر می‌شود. در نتیجه تسمه نقاله یک حرکت رفت و برگشتی را انجام می‌دهد.
در هر بار رفت، تعدادی وسایل و کالا به نقطه مدنظر منتقل می‌شوند و در هر بار برگشت، تعداد دیگری از کالا‌ها و وسایل بر روی آن قرار می‌گیرند و جابه‌جا می‌شوند. در نهایت با این مکانیسم، جابه‌جایی انواع وسایل و کالا‌ها در هر تعداد و حجمی به‌راحتی انجام خواهد شد.

کاربرد‌های تسمه نقاله

قبل از اینکه به کاربرد‌های تسمه نقاله بپردازیم، باید به یک مورد اشاره کنیم. معمولاً جابه‌جایی‌هایی که با این تسمه انجام می‌شوند به دو صورت افقی و شیب‌دار هستند. در نوع افقی، به‌صورت صاف و مستقیم وسایل و کالا‌ها را جابه‌جا می‌کنیم. نوع مستقیم معمولاً در خط تولید کارخانه‌ها و جابه‌جایی وسایل و قطعات تولیدی مورداستفاده قرار می‌گیرد. در نوع شیب‌دار، جابه‌جایی در تسمه نوار نقاله بر روی یک شیب مثبت یا منفی انجام می‌شود. معمولاً برای جابه‌جایی اسباب منزل و یا بار‌های بسیار سنگین از جابه‌جایی شیب‌دار استفاده می‌شود.
حالا که با دو مدل جابه‌جایی تسمه‌های نقاله آشنا شدید، در ادامه انواع کاربرد‌ها و موارد استفاده آن اشاره می‌کنیم.

خط تولید کارخانه ها

یکی از مهم‌ترین و معمول‌ترین کاربرد‌های تسمه نقاله در خط تولید کارخانه‌ها می‌باشد. در کارخانه‌هایی که قطعات و وسایل خاصی را تولید می‌کنند، نیرو‌های انسانی وظیفه چک کردن و قراردادن وسایل بر روی تسمه نوار نقاله را برعهده دارند. این دستگاه در کارخانه‌ها باعث تسهیل حمل‌ونقل شده و سرعت بسیار زیادی به روند جابه‌جایی بخشیده است. مانند تسمه نقاله برای کارخانه سیمان ، تسمه نقاله برای کارخانه کابل سازی به کار میرود.

تسمه نقاله چیست + کاربرد‌های تسمه نقاله

انبارداری

یکی دیگر از کاربرد‌های تسمه نقاله، استفاده آن در انبارداری می‌باشد. روند انبارداری به‌گونه‌ای است که در ساعات و روز‌های مشخصی، بار‌هایی تحویل گرفته می‌شوند و در بخش‌های مختلف انبار قرار می‌گیرند. سپس در صورت نیاز، بخشی از این بار‌ها دوباره درون کانتینر‌ها یا ماشین‌های حمل بار قرار می‌گیرند و برای توزیع به بخش‌های دیگر ارسال می‌شوند.
به وسیله تسمه نوار نقاله به‌راحتی می‌توان در نوع افقی و شیب‌دار، بار‌های سنگین و یا تعداد بالا را به‌راحتی از ماشین و کانتینر حمل بار به نقطه موردنظر خود در انبار انتقال داد. همچنین با این وسیله به‌ راحتی می‌توان بار‌های موردنظر را بدون صرف انرژی زیاد از انبار به ماشین‌های حمل بار منتقل کرد. پس این وسیله در تسهیل روند انبارداری نیز بسیار تأثیرگذار است.

کشاورزی

از دیگر کاربرد‌های تسمه نوار نقاله می‌توان به استفاده آن در صنعت کشاورزی اشاره کرد. هنگام برداشت محصولات از زمین‌های کشاورزی، این محصولات به انبار‌ها و سردخانه‌های مختلفی انتقال داده می‌شوند. به‌وسیله تسمه نقاله می‌توان به‌راحتی انواع محصولات کشاورزی برداشت شده را به کامیون‌های حمل بار انتقال داد. در نتیجه انرژی نیرو‌های انسانی حفظ می‌شود و روند بار زدن و ارسال محصولات راحت‌تر خواهد بود.

فرودگاه ها

قطعاً شما هم تسمه‌های نقاله را در فرودگاه‌ها دیده‌اید. تسمه نقاله در بخش تحویل وسایل و بار‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد. در هنگام ورود شما به فرودگاه برای چک کردن اولیه، شما چمدان‌ها و بار‌های خود را بر روی این دستگاه قرار می‌دهید تا به داخل دستگاه آنالیز بار برود و در آن چک شود.
همچنین بعد از رسیدن به مقصد، برای تحویل چمدان‌ها و بار‌های سنگین خود، به بخش تحویل بار مراجعه می‌کنید و در آنجا هم بار‌های شما و دیگران بر روی تسمه نوار نقاله قرار می‌گیرد و به سمت شما می‌آید. در نتیجه رو تحویل بار و وسایل در فرودگاه‌ها نیز با وجود این وسیله سازماندهی شده است.

ساختمان سازی

بی‌شک یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های تسمه‌های نقاله در حمل تأسیسات و مصالح ساختمانی می‌باشد. در هنگامی که یک ساختمان در حال ساخت و تکمیل شدن است، به طور روزانه یا هفتگی مصالح موردنظر در اختیار کارگران قرار می‌گیرد.
با استفاده از تسمه‌های نقاله می‌توان به‌راحتی این مصالح و تأسیسات ساختمانی را به‌راحتی از نقطه‌ای به نقطه دیگر حمله کرد و مورداستفاده قرارداد. در نتیجه هم سرعت انتقال بیشتر خواهد بود و هم انرژی نیرو‌های انسانی بیشتر حفظ خواهد شد.

صنایع غذایی

در آخر می‌توانیم به کاربرد تسمه‌های نقاله در صنایع غذایی اشاره کنیم. صنایع تولید مواد غذایی، کالا‌های خود را به‌صورت انبوه و در حجم‌های بالا تولید می‌کنند؛ در نتیجه بعد از تولید، تعداد بسیار زیادی از این کالا‌ها باید از طریق کامیون‌های حمله محصول به انبار‌ها یا فروشنده‌های عمده و خرد تحویل داده شوند.
در این روند با وجود تسمه نقاله نگرانی از بابت انتقال تعداد بسیار بالایی از کالا‌ها وجود نخواهد داشت. با استفاده از این وسیله به‌راحتی کالا‌ها بر روی بخش ابتدایی تسمه قرار می‌گیرند و بعد از صرف زمان کوتاهی به کامیون‌های حمل بار انتقال پیدا می‌کنند و برای ارسال آماده می‌شوند. در نتیجه تسمه‌های نقاله در صنایع تولید مواد غذایی نیز کاربرد فراوانی دارند.

مزایای استفاده از تسمه نقاله

به‌احتمال زیاد شما هم می‌توانید ویژگی‌های استفاده از تسمه‌های نقاله را حدس بزنید. زیرا این ویژگی‌ها کاملاً مشهود هستند. در ادامه به برخی از این ویژگی‌ها اشاره می‌کنیم.

تسهیل روند انتقال

با وجود تسمه‌های نقاله روند جابه‌جایی و انتقال بار‌ها به‌راحتی انجام می‌شود. در نتیجه نیازی به متحمل شدن سختی‌های انتقال و حمل‌ونقل توسط نیرو‌های انسانی نیست.

سرعت بالای انتقال

به‌وسیله تسمه‌های نقاله روند حمل‌ونقل و انتقال انواع وسایل و بار‌ها سرعت می‌گیرد. این وسیله تأثیر بسزایی بر سرعت انتقال دارد و به‌وسیله آن می‌توانید در وقت خود نیز صرفه‌جویی کنید.

صرفه جویی در هزینه‌ها

با وجود تسمه نقاله علاوه بر وقت، در هزینه‌های خود نیز صرفه‌جویی خواهید کرد. دیگر نیازی به پرداخت اختصاص دادن مبالغ بسیار بالا برای حمل‌ونقل توسط نیروی انسانی نیست و به‌راحتی می‌توانید توسط تسمه‌های نقاله با سرعت و هزینه‌های بسیار کمتری عملیات‌های حمل‌ونقل خود را انجام دهید.

قابلیت جابه‌جایی و سیار بودن

یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد تسمه‌های نقاله قابلیت جابه‌جایی و سیار بودن آن‌ها است. شما بر حسب نیاز خود می‌توانید تسمه نقاله را در متراژ مشخصی نصب کنید. این وسیله می‌تواند در هرجایی و به هر صورتی نصب شود. در نتیجه بعد از انجام عملیات‌های حمل‌ونقل خود، می‌توانید به‌راحتی آن را از سیستم جدا کنید و در صورت نیاز، دوباره آن را نصب کنید.

تسمه نقاله پرکاربرد
در این مقاله به بررسی کامل اجزای تشکیل‌دهنده، مکانیسم عملکرد، انواع کاربرد‌ها و ویژگی‌های تسمه نقاله پرداختیم و با آن‌ها آشنا شدیم. در صورت تمایل می‌توانید بر حسب نیاز خود این وسیله کاربردی را تهیه و مورداستفاده قرار دهید تا هم در وقت و هزینه‌های خود صرفه‌جویی کرده باشید و هم به روند اجرایی پروژه‌های خود سرعت بیشتری ببخشید. و کارشناسان فروش بازرگانی باندو جهت دریافت قیمت تسمه نقاله و تسمه نقاله pvc تماس بگیرید.

5/5 - (3 امتیاز)

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + 1 =

آیا تسمه نقاله با کیفیت میخواهید با تسمه باندو تماس بگیرید...

Call Now Buttonسفارش و استعلام قیمت